Wendy Verbiest

Communicatieadviseur en taalfacilitator voor actieve slechthorenden

Ik ben Wendy Verbiest, 47 en mama van een dochter van 18 jaar. Ik woon, samen met mijn gezin, in Waasmont.

Als facilitator is het mijn missie om mensen met gehoorverlies te ondersteunen in hun loopbaan, zodat zij ondanks hun gehoorproblemen toch actief kunnen blijven op de arbeidsmarkt.

Daarnaast werk ik als schrijftolk voor dove en slechthorende leerlingen in het regulier onderwijs.

Hoe mijn passie voor het gehoor, tolken en gehoorcoaching begon, daar vertel ik je graag wat meer over.

Hoe het allemaal begon…

Het is 2016. Ik ben 40 jaar, bijna 41. Mijn huisarts ziet iets onrustwekkends in mijn beide oren, en ik moet dringend een afspraak maken met de neus-keel-oorarts. Er is een vermoeden van een gezwel…

Ik word geconfronteerd met een wezenlijke angst: wat als ik binnenkort niet meer kan horen? Wat als dit gesprek nu mijn laatste is?

In afwachting van mijn gesprek met de NKO-arts begon ik mijn eigen research: over horen, over communicatie en nog zoveel meer. MIjn aandacht werd getrokken door een website over tolken voor doven. Er ging een vuurtje branden in mij…

Bij de NKO-arts kreeg ik gelukkig te horen dat er geen tumor was, maar wel licht gehoorverlies dat weleens progressief verder kan ontwikkelen. Mijn passie voor gehoorverlies is sindsdien een feit!

Wat nu…

We zijn nu 2022 en er is inderdaad al iets meer gehoorverlies opgetreden. Een hoorapparaat is nog niet aan de orde, maar voor mijn pensioen zal dit waarschijnlijk wel een feit worden. Wat er gebeurde in 2016 was beangstigend, want het gehoor is een super belangrijk zintuig.

Toch heeft die diagnose me iets positiefs gebracht. Ik durfde in 2017, na een jaar eerst als bijberoep tolk, de sprong te wagen om mijn baan als statutair benoemde budgetbeheerder bij de federale politie op te zeggen om als zelfstandige tolk voor doven in het onderwijs te gaan werken.

Het feit dat ik als kind veel oorproppen en oorontstekingen had, de diagnose (verkeerde) van 2016 en de progressiviteit is misschien wel waarom dat ik hier ben, mijn missie om anderen met gehoorverlies te helpen.

Het onderwijs is mijn tweede thuis: als kind heb ik jaren een ingebeelde klas gehad, met een heel groot krijtbord, van twee meter hoog en twee meter breed. Ik gaf les aan kindjes van de lagere school, en was zo realistisch gespeeld dat de herinnering nog zo groot is.

Daarenboven is het mijn missie om mensen met gehoorverlies te helpen. Gehoorverlies én het leven, én werk, én onderwijs, alles in één pakket… It’s ment to be! Tolk voor dove leerlingen en studenten, communicatiedeskundige voor mensen met verminderd gehoor op het werk, op school en het dagelijks leven.

Mijn (ervarings)deskundigheid

Artsen, audiologen en audiciens zijn er voor de medische zaken, de meetinstrumenten en voor de hoortoestellen om het geluid te versterken… maar wat met de andere aspecten zoals de communicatie en het omgaan met gehoorverlies?!?

Daar wil ik mensen mee helpen!

Ik weet uit eigen ervaringen wat het is om geconfronteerd te worden met verminderd gehoor, en door continu bij te leren over gehoorverlies en samenwerkingen aan te gaan met instellingen zoals scholen, met thuiszorg, woonzorgcentra, artsen, audiologen en audiciens, heb ik mijn expertise opgebouwd om mensen met gehoorverlies te helpen daarmee om te gaan, zodat ze hun beroep kunnen blijven uitoefenen, van het leven kunnen genieten, en sociale interacties kunnen blijven aangaan. Het is niet omdat je gehoor vermindert, dat dat allemaal moet stoppen!

Mijn aanpak

Ik help mijn klanten door verbinding te maken met de medische en technische kant (artsen, audiologen, audiciens), alsook met de werkomgeving. 

Gehoorverlies en carrière kunnen perfect samengaan! 

Met mij aan je zijde ga je praktisch, analytisch en onderzoekend aan de slag en ga je effectief werken aan de opdrachten op maat. Je zit niet eindeloos tips te lezen (die vind je ook al op het internet), maar je gaat actief aan de slag, zodat jij weer vooruit kunt en weer kunt gaan voor succes op je werk, ja ook met je verminderd gehoor!

Je krijgt meer inzicht in je gehoorverlies en met de tips, tools en strategieën ga jij op het werk veel meer ontspannen en met meer zelfvertrouwen communiceren. Ik begeleid je in het omgaan met gehoorverlies, de coping, de communicatie, in het halen van doelen zoals wederzijds begrip, maximale verbindingen en het faciliteren van het gesproken woord en de mondelinge communicatie. Ik leer je de juiste vragen stellen en inzichten krijgen over jouw situatie en omstandigheden. Je krijgt meer energie en gaat terug met meer plezier je carrière verderzetten. 

communicatiecoach

Ik help je dus met:

  • het (h)erkennen van gehoorverlies
  • het stimuleren van begrip en sociale verbindingen
  • contacten met specialisten, zoals de juiste vragen stellen en inzichten krijgen over jouw situatie
  • beter te functioneren op sociaal en emotioneel vlak
  • meer energie, balans en vertrouwen te vinden
  • aan de slag te blijven én sociale uitsluiting en eenzaamheid te vermijden;
  • en terug meer te genieten van het leven!

Concept Met Woord en Beeld (en geluid) zet in op alle zintuigen om communicatie te faciliteren. Ik wil dit ook graag inzetten in de beeldvorming van het gehoorverlies, de uitdagingen in de communicatie en het psychisch-sociaal-emotioneel functioneren.

Nog meer over mij

Als je me goed kent, dan weet je:

  • dat ik niet tegen onrechtvaardigheid kan
  • dat ik graag muziek luister (jaren 70 – 80 – 90 maar het liefst de jaren 80)
  • dat ik graag naar films kijk, moordseries, waargebeurde verhalen, thrillers…
  • dat ik graag een weekendje wegga
  • de strijk haat maar things need to be done
  • dat ik redelijk perfectionistisch ben, kritisch, maar ook onderzoekend, leergiering en onderzoekend!
  • dat ik wakker wordt met deze materie en er ook mee ga slapen!

Wil je graag dat ik jouw situatie eens samen met jou bekijk?
Ben je nieuwsgierig hoe ik je kan helpen en met wat?

Stuur me een mailtje of een bericht via onderstaande link en ik plan een gesprek met je in.

Communicatiecoach gehoorverlies