|

Transcriptie Video YouTube – Zelfzorg: Prikkels & Pauze

Op verzoek van een lid van de facebookgroep Actieve Slechthorenden, bezorg ik via dit kanaal een letterlijke transcriptie van de opname op YouTube over Zelfzorg, Prikkels & Pauze. Uiteraard is dit spreektaal, en geen echt blogbericht.

Wenst u graag de closed captions? Dan kan u dat activeren bij: CC ofwel bij de instellingen in de opname zelf.

Hallo en welkom in deze nieuwe video, waarin ik het nu ook ga hebben over zelfzorg, natuurlijk gericht op mensen met verminderd gehoor.

In de vorige opname zei ik al hoe belangrijk het is om gezonde voeding te nemen, beweging, voldoende water drinken, een goede nachtrust, rust en ontspanning en ja, dat is heel belangrijk. Het omvat natuurlijk wel veel meer dan dat! En ook niet alleen op het werk, maar zelfzorg is echt wel te bekijken vanuit de verschillende facetten uit het dagelijks leven. Uiteraard met het doel voor jou om de meest ideale werk- en leefwereld te halen, met een existentieel verlangen, wat jij voelt om bijvoorbeeld: erbij te horen, om je eigen plekje in de maatschappij te hebben. Daar ga ik het later ook nog meer over hebben.

In deze opname wil ik het hebben over prikkelverwerking. Prikkels die komen vanuit de omgeving, die we gaan filteren, verwerken en waar we op reageren. Dat is hetgeen wat we zien, wat we horen, wat we voelen, de geur en de smaak. Dat is een beetje anders voor mensen met verminderd gehoor. Ook hangt het natuurlijk af van de mate van het gehoorverlies en de persoonlijke factoren van de persoon, ja dat is vanzelfsprekend. Voornamelijk hoe de prikkels van geluid dan ontvangen en geïnterpreteerd worden. Het is namelijk een zeer grote inspanning om gesprekken te volgen en een grote inspanning… ja, je hoort het mij zeggen: heel vermoeiend en de energie kan snel gaan zakken. Het luisteren, concentreren, het begrijpen, ja, dat is wel een inspanning voor iemand met verminderd gehoor.

Heel concreet wil ik nu even een techniek aanhalen rond die overprikkeling, waar slechthorenden toch wel vaak mee te maken krijgen… LUISTERPAUZES. Wat is een luisterpauze? Dat is iets wat een slechthorende kan inzetten, momenten van bewust pauzeren, rust nemen van het luisteren naar geluid, eventueel in combinatie met een oogpauze. Ja, en het doel natuurlijk van een luisterpauze is, zoals ik net zei, het is een techniek om overprikkeling te gaan minimaliseren of voorkomen, beter gezegd. Het verlaagt de stress, de vermoeidheid gaat minder voorkomen, het verhoogt de concentratie, het behoud van uw energie, en ja voor uw algemeen welzijn en gezondheid is het eigenlijk wel heel belangrijk.

Tips? Ja, herken eigenlijk wanneer je moe bent, herken wanneer je stress voelt, herken wanneer je overprikkeld geraakt. En ga dan eens naar een rustige omgeving, waar het stil en comfortabel is. Enkele minuten per dag kan voldoende zijn. Plan ze in. Ga zelf na hoeveel je nodig hebt en hoe lang dat dan moet duren, want dat is natuurlijk ook individueel of voor iedereen anders. Het is vooral belangrijk: luister naar je eigen lichaam en geest. Je kan het ook combineren met een oogpauze. Doe eens een diepe ademhaling, een dier erbij of een wandeling in een rustige omgeving, waar dan ook geen geluid is, want anders heb je nog geen luisterpauze. Ga na wat jij nodig hebt.

Ga hier al mee aan de slag en ik wil daar zeker met jou verder mee aan de slag gaan.

Samengevat: De luisterpauze is een techniek voor die overprikkeling, stressverlagend, vermoeidheid gaat naar beneden, concentratie omhoog en hele algemene conclusie: het verbetert je algemeen welzijn en je algemene gezondheid, op fysiek en mentaal vlak.

Dus wil jij hier samen met mij verder aan de slag? Of heb jij vragen? Altijd welkom bij mij. Ik help je heel graag verder. Je kan een mail sturen via de website: www.capichecoaching.be. Je vult dan het contactformulier in en ik neem dan contact op met jou, om samen te kijken of er een match is en hoe ik je kan verder helpen… Wat jouw vraag precies is!

Mijn naam is Wendy Verbiest. Ik ben communicatie-experte voor mensen met verminderd gehoor, die heel graag optimaal willen functioneren op het werk en daarbuiten. En ik wil ook heel graag benadrukken dat ik ook ondersteuning geef aan de horenden van: hoe ga ik om met iemand met gehoorverlies? Een werkgever, een collega, een familielid, een vriendin… Wil jij daar ook wel wat advies rond? Van harte welkom bij mij. Dankjewel voor het luisteren en tot de volgende keer. Dankjewel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *